29 Ağustos 2013 Perşembe

Ev alırken nelere dikkat etmek gerekiyor


Dün bütün gün tapu işleriyle uğraştık. Olmadık aksilikler çıktı bol bol tecrübe edindim. Aşağıda yazdıklarımın hemen hepsi başımıza geldi. Başımıza geldikçe de hep "ah keşke önceden bilseydik" dedim. 

Tapuda başımıza gelenler sizlere de yardımcı olur belki düşüncesiye bazı püf noktaları paylaşmak istedim. 

Tapuya giderken yanınızda götürmeniz gerekenlerle başlayabiliriz. İnternetten de araştırma yapın, özel bir durumunuz olabilir. Vekaletnameyle ilgili şartları araştırın. 

Alıcıysanız
- İki resim
-Nüfus cüzdanınız
-Nüfuz cüzdanınızın fotokopisi

Satıcı ise şunları getiriyor; 
- Bir resim
- Nüfuz cüzdanı ve fotokopisi
-Tapu ve fotokopisi
- Vergi dairesinden vergi borcu olmadığına dair kağıt
- DASK vergisinin yatırıldığına dair kağıt. (fotokopisini tapuya verin, orjinali suyunuzu elektriğini açarken size lazım olacak) 

Bunlar TAPU işlemleri için resmi olarak istenen belgeler. Bir de resmi olarak söylenmediği halde karşınıza süpriz bir şekilde karşınıza çıkan belgeler var. Satıcının bu belgeleri tamamlamış olmasına dikkat edin. Yoksa tapudaki işiniz ççookk uzun sürebilir.

- Satıcıya evin herhangi bir kredi veya ipotek borcunun olup olmadığını sorun. Evin tüm kredi ve ipotek borçları ödenmiş bile olsa bu borçların ödendiğine dair kağıdın tapuya götürülerek ipoteğin temizlenmiş olması gerekiyor. 

- Ankaradaysanız (belki sizin şehrin belediyesinde de olabilir) asfalt vergisi diye bir vergi alıyor belediye. Bu verginin ödenme emri elinize geçmemiş olabilir. Çünkü borç ödeme emri elinize iadeli taahütlü olarak değil de sokak kapılarına posta kutularına konu komşuya bırakılarak bildirebiliyor. Ev sahibi belediyeye ait tüm vergi borçlarını ödemiş mi sorun. 

- Evde kiracı var ise kiracının ne zaman çıkacağını öğrenin daha iyisi kontrota kendiniz bakın. Yasal olarak ev satışında kiracı yeni ev sahibiyle yeni bir anlaşma yapmak zorunda, yeni ev sahibi isterse evden çıkmak zorunda. Ancak bazı dişli kiracı yeni ev sahibini de çileden çıkarabiliyor. Çıkmazsa bir yıla kadar sizi uğraştırabilir.Kiracıyı çıkaramadığı için evini satan ev sahibi o kadar çok ki. 

-Ev sahibinden, kiracısına ait hiç bir aidat borcunun olmadığına dair yöneticiden bir yazı getirmesini isteyin. Aksi taktirde kiracı çıkar, ev sahibi de kendi yükümlülüğünde olan bu borcu ödemez ise yönetimle epey başınız ağrıyabilir.

- Evin fiyatı konusunda ev sahibiyle pazarlık yaparken emlak vergisi raiç bedeline mutlaka bakın. Artık eskisi gibi ev sahipleri kafalarına göre raiç belirleyemiyorlar. Vergi raiç bedelleri gerçeği yansıtan rakamlar oluyor. Yani vergi raiç bedeli 300.000 olarak belirlenen eve 500.000 vermeye gerek yok. 

-Alım satım vergisi yükümlülüğünün yarısı alıcıya yarısı da satıcıya ait. Bazı uyanık satıcı (veya alıcı da) bu borcun tümünü diğer tarafa yüklemeye çalışıyor. Oysa banka parayı yatırdığınızda kestiği makbuzun yarısını ev sahibine yarısı alıcıya kesiyor. 

- Yanınızda biraz nakit para, sınırsız zaman ve şarjı full olan bir telefon bulunsun çünkü mutlaka beklenmedik bir gider, olmadık bir aksilik ve bol bol telefon konuşması oluyor. Hatta yanınıza güzel bir kitap alın. Yanınızda yaşlı varsa onun oturabileceği portatif bir tabure götürün. Tapu müdürlükleri çok kalabalık, nefes alacak bir köşe buluyorsunuz ama orada da oturacak yer olmayabiliyor. 

-Asla ve asla çocuğunuzu götürmeyin mecbur iseniz de tapu işlemleriyle hiç alakası olmayan güvendiğiniz bir yakınınızdan rica edin sadece ufaklıkla ilgilenmek için gelsin. En kolay en anlaşmalı tapu işlemlerinde bile gerginlikler yaşanabiliyor ve ne yazık ki bu gerginliği ilk hisseden ve patlaması en kolay olan çocuğa patlanılıyor. En iyisi çocuğu o ortamlardan mümkün mertebe uzak tutmak. 

-Parayı ne şekilde alacağınıza tapu ve para değiş tokuşunun ne şekilde olacağına en başında karar verin. Ve işlemler sırasında fikir değiştirmeyin. Tavrınızı net bir şekilde ortaya koyun. BU işin ayıbı olmaz. eğer her iki taraf da elindekinden vazgeçmekte zorlanıyorsa, bankaların uyguladığı bloke çek alabilirsiniz. Banka alıcının bankadaki parasına bloke koyuyor. Sadece satıcı adına olan bir çek düzenliyor. Satıcı tapusunu aldıktan sonra bu çek ile bankaya gidip parasını çekebiliyor. Siz de bankaya talimat veriyorsunuz parayı çekebilir diye. Böyle yüklüce bir parayı yanınızda taşımamış oluyorsunuz. Tapunuzu aldığınız anda çeki verirsiniz. Çeki aldığı anda para satıcını cebine girmiş olur. 

Aklımda kalanlar bu kadar. Umarım faydası olur. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder