19 Temmuz 2013 Cuma

Çocuklarla arabada yolculuk için harika fikirler


Yaz mevsimindeyiz. Ailede herkesin için kıpır kıpır. Kızları evde tutmak ne mümkün? 

Hafta içi her birimiz birer binaya tıkılı kaldığımız için hafta sonları mümkün olduğunca yeşillikler arasında, toprakla haşır neşir olarak zaman geçirmek istiyoruz. 

Zamane çocuklarının kısacık seyahatlere bile tahamülleri yok. Bir saatlik yolculukların ilk 15 dakikasında "ne zaman geleceğiz?" diye sormaya başlıyorlar, bir saat sonra arabadan inerken sanki 5 saatleri yolda geçmiş gibi arabadan düşe kalka iniyorlar. 

Yıl içinde 2-3 araba seyahatimiz oluyor. Bu sene biraz daha tecrübelendim. Daha önceki çocuklarla yaz tatili yazımda bazı ipuçları vermiştim ama arabayla seyahat konusuna pek değinmemiştim. Bugün arabayla seyahat konusunda bazı önerilerde bulunmak istiyorum. 

Seyahat öncesi; 

* Çocuklarınıza arabanızla bir yolculuğa çıkacağınızı anlatmakla başlayabilirsiniz. 

* Gidilecek yer ve yolculuk ile ilgili anlatımınız ve haritalarınız çocuğunuzun yaşına göre değişecektir. 4,5 - 5 yaşındaki ufaklığınıza rahatlıkla haritada nereye gideceğinizi gösterebilirsiniz. Yolun uzun olduğunu ama yolculuğun daha kolay geçmesi için sık sık duracağınızı, kitap okuyacağınızı, ufak atıştırmalıklar aldığınızı anlatabilirsiniz. 

Çünkü siz ve eşiniz yolculuğun ne olduğunu, nelerle karşılaşacağınızı, zamanın nasıl geçeceğini (ya da geçmeyeceğini) çok iyi biliyorsunuz ama çocuğunuzun bu konuyla ilgili hiç deneyimi yok. Doğduğundan beri seyahat ediyoruz demeyin. Yılda bir iki seyahat onun beyninin olacakları kodlaması veya hatırlaması için yeterli olmayacaktır. 

* Seyahatin biraz sıkıcı olabileceğini ama gideceğiniz yerin çok güzel olacağını orada neler yapacağınızı anlatabilirsiniz. 

* Bizlerin yapması gereken ise, yolu uzunluğuna ve çocukların durumuna göre bölümlere ayırarak her bölümde ne yapılacağının kabalama da olsa bir planını yapmak. 

Neticede hepimiz yolculuğa çıkarken hesaplarız, "8'de evden çıksak, şu saatte Afyonda oluruz orda yemek yeriz sonra bir de şurda dururuz saat 8'de de Antalya'da oluruz." 

* DVD oynatıcı imkanınız varsa emzik gibi bir alet olan bu oynatıcı seyahatinizin rahat geçmesi için çok rahat bir oyuncak. Her çocuğu susturuyor. Büyük kızımı bıraksanız 4-5 saat seyredebilir ama ne kadar sağlıklı!!!!! o da tartışılır. Size tavsiyem çocuklarınızı ilk 2-3 saat oyalayabildiğiniz kadar oyalayıp filmi son saatlere bırakmanız. Enerjileri ve sabırları bittiği sizin ise artık yorgunluktan ve sıkıntıdan patladığınız bir anda arabada sessizlik olması herkese iyi gelecektir. 

* Çocukların camları için güneşlik almayı unutmayın. Bir de benim elim ayağım tülbentlerim vardır. Bazen güneş öyle bir yerden vuruyor ki, güneşlik bir işe yaramıyor o zaman tülbentimi arka tarafa, cama falan sıkıştırıp çocukları güneşten korumaya çalışıyorum. Klimalar çalışacağı için üzerine de ince bir tane örtersiniz. 

* Yolculuğa çıkma saatinizi belirlerken yolculuğunuzun en sıkıcı bölümlerinde güneşin arabanın neresine geleceğini de hesaba katıyor musunuz?  

Çocuğunuzun bebek yastığının üzerine küçük bir tepsi yerleştirirseniz yol boyunca faaliyetlerini yapıp atıştırmalıklarını yiyebileceği bir masası olmuş olur


Seyahat sırasında;  

* Bizim seyahatlerimizde durum şöyle oluyordu; benim ayağımın dibinde 4-5 tane ağzına kadar dolu torbalar, bir elimde bir paket ıslak mendil, vücudumun yarısı önde yarısı arkada. Ya da totomu ön cama yapıştırmış şekilde sürekli arkada bir işler yapmaya çalışıyorum. İşin daha da acıklısı her defasında aldığımız bir çok şeyin yüzüne bakılmadığı, ya da ilgilenilmediği için o torbaları götürdüğümüz gibi geri getiriyorduk. Bu sene program yaptım.

Yolculuğu parçalara bölerek başladım 

-  Çocuk şarkıları, ve araba bulma oyunu 
"....... renkli arabayı ilk gören kazanır, küçük kızım içinse otobüsü ilk gören kazanır" 




-  Atıştırmalık zamanı; Salatalık, çubuk kraker, tatlı top top cornflakes , patlamış mısır, gofret, kağıt bardaklara konulmuş yaş veya kuru üzüm, biraz daha risk alıp tuzlanmış ikiye bölünmüş küçük domatesler,tost ekmeğini yuvarlak kesip arasında sevdiği peyniri sürerek yapılmış cazip görünümlü minik klup sandviçler, sigara böreği, haşlanmış brokoliye, daha önceden soyulmuş havuç, çikolatalı fıstıklı veya bademli drajeler, akide şekerini de çocuklar severler, hatta yeşil fasulyenin içi (benimkilere bir kere çok ısrar ederek yedirmiştim şimdi bayılıyorlar çok faydalı), 

Tüm bu atıştırmalıkları kilitli buzdolabı poşetlerine veya kağıt bardaklara koyup küçük bir kutu içinde ellerine verirseniz, hem neyi yiyeceğine karar vermek çocuğunuzu oyalayacaktır, hem de sizin ön tarafta harıl harıl hazırlayıp da eline verdiğiniz peçeteli güzel sigara böreğine mırın kırın etme ihtimali ortadan kalkacaktır. Bizde durum şöyle oluyor kendi kutularının kapağını açarken sürekli bir gözüyle de yandakini kesiyor. Sonra da "sende de şu var mı? annem sana da bunu koymuş mu?" muhabeti başlıyor :) 

- Yolculuğun ne kadarlık kısmının gittiğine bağlı olarak 15 dakikalık bir mola verilebilir. 
Mola verme imkanı yoksa parmak kuklalarla çocuklar bir süre oyalanır. Amaç faaliyet yapmaktan ve konuşmaktan sıkılıp başka bir faz olan kendi kendilerine yalnızlığın ve sessizliğin tadını çıkarabilecekleri faza geçmek. 

Yola çıkmadan kağıttan basit parmak kuklalar yapabilirsiniz. Onların minik parmakları için de kendi parmaklarınız için de mesela deniz canlıları olabilir, veya hayvanlar alemi, barbinin veya winx kızlarının, örümcek adamın küçük resimlerini internetten veya kitaplardan bulup kesip yanlardan yapıştırıp parmak kukla yapabilirsiniz

- Artık kendi kendilerine zaman geçirme zamanı, 
Büyük çocuklar için (4-6 yaş) TUBİTAK'ın çok güzel "1001 hayvanı" veya "1001 cismi" bulun diye kitapları var. bir çok karmaşık resmin olduğu kitapta beş tane sıçrayan örümcek resmini bulmaya çalışıyorlar mesela. Bir de benim favorim Waldooyu bulun kitabı. Küçük kızım içinse boyama kitabı veya yaz boz tahtası en ideali.



- Çocukların durumuna göre boyama veya çıkartma kitapları ile devam edilebilir
Yeni aldığınız ve ilk defa yolculuk sırasında ortaya çıkardığınız bir kitabı da okuyabilirsiniz.   

- Artık sabırları yavaş yavaş tükenen kızlarla bir saatlik mola verme zamanı gelir. 
Mola verdiğiniz yerlerde de çocuklarınıza küçük bir süpriz yaparak onlara sabun baloncukları yaptırıp ne kadar eğlendiklerini görerek mutlu olursunuz. Onlar baloncuk yaparken siz de rahat rahat yemeğinizi yersiniz ;)  




Sabunluk ve şampuanlıklardan çocuklara boya kalemliği yapma fikrini de çok sevdim. Böylece dakika başı "annee kalemim yere düştü veya anneeee sarı kalem versene" nidalarından kurtulmuş olurum. 








Bu sene büyük kızım için hayvan kartları hazırlayıp (çıkartma bulabilirsem daha ideal tabii) sonra kabalama bir harita çizeceğim, yol boyunca yarım saatlik mesafelere belirleyip oralara duraklar yapacağım. 

Bitirdiğimiz her yolun sonundaki durak hangi hayvanın durağı ise oraya elindeki hayvanı yapıştırmasını isteyeceğim. 

"Polatlı durağının üzerinde balık varsa  o durak için elindeki kartlardan balığı bulup yapıştıracak. - dur bakalım anneciğim önümüzdeki durak hangisiymiş hımm "Polatlı" tamam ben Polatlıyı geçince sana söylerim balığı buraya yapıştırırsın.gibisinden :)))))" 

Böylece binlerce defa sorulan "ne zaman geliyoruz anne?" soru sayısını 500'e indirmeyi umut ediyorum 

Umarım verdiğim bilgiler işinize yarar ve rahat bir yolculuk geçirirsiniz. Taktiklerimin işe yarayıp yaramadığını bana da söylerseniz çok sevinirim. 
İyi yolculuklar. 

Bu arada gittiğiniz otellerde verilen duş bonelerini -ne işime yarar ki sanki?- diye almamazlık etmeyin, çocukların ayakkabılarını koyabilirsiniz mesela. 

      













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder