29 Mayıs 2013 Çarşamba

Çocuklar için yaz kampları




Yok hayır benim kızlarım yaz kampları için henüz çok küçükler.

Hikayem şöyle başlıyor; İki yıl önce Amerika'lı bir arkadaşım çocuklarını yazın organik tarım yapılan bir çiftlikte kampa yollamış, nasıl güzel zaman geçirdiklerini, nasıl faydalı olduğunu anlatmıştı. Çiftlikte tüm tarımsal faaliyetler geleneksel olarak yapılıyormuş, çocuklar bir ay boyunca ciddi ciddi çalıştırılıyorlarmış ama çok eğlenmişler. Ziraat mühendisi ve doğa hayranı bir insan olarak kampa çok imrenmiştim. Aklımın bir köşesine yazdım. Belki benimkiler büyüyene kadar Türkiye'de de böyle yaz etkinlikleri düzenlenir. Sabah bloglar arasında gezinirken, Türkiye'de de bazı güzel uygulamalar olduğunu gördüm. Çocuklarınızın veya tanıdıklarınızın çocuklarının unutulmaz, eğlenceli ve eğitimlerini sağlayacak bir yaz geçirmelerini sağlayacak üç alternatif buldum. 



Birinci alternatif CISV kampları: Bu kamplarla ile ilgili genel bilgileri ekşi sözlükten aldım. Ayrıca Mutlu eller isimli güzel bloğun yazarının oğlu da bu sene İzlanda'ya bu kampa gidiyor. Bloğunda çok güzel bilgiler vermiş kampla ilgili. 


".....İlk cisv kampı 1951 toplanır.
Bu barış kampları şöyle işlemektedir;
11 ülkeden 10-12 yaşları arasındaki 4 çocuk + 1 adet lider- olmak üzere 5'er kişi, bunların yanında 6 adet 18 yaş civarı genç, ve 6-7 adet kamp yetkilisi olmak üzere toplam 65-70 kişi bir ay boyunca bir okulu mesken tutar. Bu bir ay zarfında kampta çocuklara barış ve kültür iletişimi temaları oyunlar, aktiviteler ve şarkılar ile empoze edilir. Bu tür aktivitelerin en bilineni ve her cisv kampının olmazsa olmazı oyun için; (bkz: peace war peace)
Barış temalı oyunlar dışında her grubun kendi ülkesini tanıttığı, yemeklerini, müziklerini, halk oyunlarını sergiledikleri günler vardır. Bu bir ay zarfında pek çok farklı kültürü tanıma şansı, ve arada binlerce kilometre olacak olmasına karşın ömür boyu sürecek dostluklar elde edilir.
Kamp boyunca çocuklar hiç tanımadıkları, dillerini bile konuşamadıkları, farklı adetlere sahip oldukları insanlar ile yavaş yavaş kaynaşırlar. Tuvaletlerin temizliklerinden yemeklerin hazırlanmasına pek çok işi bu tanımadıkları insanlarla omuz omuza yaparlar ve ilk günlerde ağlamadan gün geçiremedikleri kamptan sonunda daha çok ağlayarak ayrılırlar. (Ürdünlü ve İsrailli iki kişinin birbirlerine sarılıp ağlayarak vedalaştığını başka nerede görebilirsiniz ki?)
Ne yazık ki nispeten pek az insan bu şahane organizasyona katılma şansını elde edebilmiştir. (1951 den beri 150.000 kişi) Türkiye'de bu kampların tek yetkili aracısı inal ertekindir. gönüllü bir organizasyon olduğundan pahalı da değildir (hatta liderler için ücretsizdir)"



- İkinci alternatif Campwolftrack doğa kampı. NTV'de de program yapan Serdar KILIÇ tarafından organize ediliyor. Aşağıda kendi web sitesinde velilere yazdığı mektuptan kamp hakkında bilgi edinebilirsiniz. Resimlerden oldukça eğlenceli bir kamp olduğu anlaşılıyor. 9 yaşından 17 yaşına kadar farklı kamp dönemleri var. 

Sayın veliler,
Serdar Kılıç’ ın da her fırsatta söylediği gibi ‘’nesli tükenmekte olan tür doğadaki çocuktur’’. Çocuklarınız beraber geçirdiğimiz bu beş günde onların mümkün oldukça doğayla iç içe olmalarına, aradıkları her şeyin doğa da var olduğuna, toprakla bağ kurmalarına, çiçekle böcekle beraber doğanın tadına varmalarına ve unutamayacakları bir deneyim yaşamalarına özen gösterdik.  Beraber aktiviteler yaptık, eğlenceli ve aynı zamanda öğretici oyunlar oynadık.  Aslında içlerinde var olan, ama ortaya çıkarmalarına fırsat bulamadıkları duyguların açığa çıkarmalarına imkan tanımaya dikkat ettik. Korkularını yenmeye çalıştık. İçlerinde ailelerine karşı duydukları özleme değecek anılar, öğretiler bıraktığımıza inanıyoruz.
Bizlere güvenip en değerli varlıklarınızı, çocuklarınızı, emanet ettiğiniz için, onlara doğada zaman geçirmelerine imkan tanıdığınız için kucak dolusu şükranlarımızı sunarız. Umuyoruz ki sizlerde çocuklarınız ile kavuştuğunuzda, sizlere deneyimlerini anlattıklarında bizlerle aynı heyecanı duyacaksınız.  Önümüzde ki yıl tekrar görüşmek dileğiyle.


- Üçüncü Alternatif Geleceğin Yıldızları isimli Kuruluş. Oldukça kapsamlı ve aydınlatıcı bir web'i var. Aklınızdaki bir çok soruya cevap vereceği gibi yurt dışı çocuk kampları hakkında sunduğu alternatiflerle bu konuda aydınlanmanızı sağlayacaktır. 
Geleceğin Yıldızları, 23 yıldan bu yana çocuklara ve gençlere, güvenli bir ortamda, ömür boyu hatırlanacak özel yaşam deneyimleri sunan büyük bir ailedir.
1989 yılından bu yana, yalnızca 7-18 yaş arası gençlere yönelik okul dışı eğitim programları sunan ve Türkiye’deki kamplarında bugüne kadar dünyanın 56 farklı ülkesinden gençleri ağırlayan Geleceğin Yıldızları; basketbol okulu çalışmalarından uluslararası gençlik kamplarına, sömestr kayak ve snowboard kamplarından, İngilizce, sörf, film yönetmenliği, yelken kamplarına ve farklı ülkelerde düzenlenen yurt dışı programlarına kadar onlarca seçenekle, her yıl binlerce gencin yaşamlarına renk katan faaliyetler sürdürüyor.
Türkiye’nin yakın geleceğine parlak yıldızlar yetiştiren özel bir aile olma heyecanıyla çalışan Geleceğin Yıldızları ekibiyle tanışmak ve detaylı bilgi almak için 216-345 81 00 numaralı telefonu aramanız yeterli…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder